Bakan Işıkhan: “Yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranını yüzde 14,76’ya çıkardık”
-Bakan Işıkhan: “Yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranını yüzde 14,76’ya çıkardık”
ANKARA – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “2013’te yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranını 2023’te yüzde 14,76’ya çıkardık.”
HAK-İŞ Konfederasyonu, ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Çalışma Hayatı Sempozyumu’ düzenledi. Ankara’da bir otelde düzenlenen sempozyuma HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan katıldı.
“Her zaman mazlumların ve mağdurların yanında olduk”
Konuşmasına Filistin’de yaşanan olaylara değinerek başlayan Bakan Işıkhan, “Hiçbir savaş hukuku çocukların öldürülmesine, hastanelerin, okulların, ibadethanelerin bombalanmasına izin vermez ve veremez. Çocukların ve masum sivillerin karıştığı her türlü çatışma Zarar görenler asla meşru kabul edilemez. Hiçbir kurala uymayan İsrail, Katliam boyutuna ulaşan saf sivillere yönelik zulme bir an önce son verilmeli. Şunu iyi bilmeli ki, her zaman yanlarında olduk. Mazlumların ve mağdurların yanındayız. Adeta bir terör örgütünün refleksiyle kadın, çocuk, yaşlı, engelli tüm saf sivillere zulmederek işkence yaptık. Cinayet işleyen, cinayet işleyen tüm zalimlerin karşısındayız” dedi. .
Çalışma hayatının çok yönlü ve çok geniş bir kapsamı olduğunu hatırlatan Işıkhan, “Bakanlığıyla, sendika ve konfederasyonlarıyla, personeliyle, patronuyla, tüm paydaşlarıyla büyük bir aileyi temsil ediyoruz. HAK-İŞ; bu büyük ailede 21 üye sendika, 800 bini aşkın üyesi ve temsil ettiği değerlerle kurulduğu günden bu yana yaklaşık yarım asırdır ülkemizde değerli bir görevi yerine getirmektedir.TÜRKİYE ticaretinin sembol kuruluşlarından HAK-İŞ Sendika geçmişi, sadece işçi ve emekçilerin temsil edildiği bir konfederasyon olmayıp, “Her zaman vatan ve millet davasının peşinde koşan, ülkemizin en kritik dönemlerinde milli iradenin yanında yer alan bir sivil toplum kuruluşu olmuştur. Vesayet merkezlerine karşı durur, mazlumların yanında yer alır” dedi.
“2013’te yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranını 2023’te yüzde 14,76’ya çıkardık.”
Bakan Işıkhan konuşmasına şöyle devam etti:
“Çalışma barışının sağduyu ve istişare yoluyla sağlanmasına yönelik önemli düzenlemeler yaptık. Attığımız en önemli adımlardan biri de 2012 yılında yürürlüğe giren kamu çalışanlarımıza verdiğimiz toplu sözleşme hakkıdır. Ayrıca hayata geçirdik. Askeri darbe sonucu oluşan sendikal mevzuatımızı AB normlarına ve ILO Sözleşmelerine uygun olarak, 29 Bir yıl sonra 2012 yılında Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile yeniden düzenledik. Yasal düzenlemelerle uyguladık, örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık. Sendikalaşma oranlarını ve sendika oluşumunu kolaylaştırdık, sınırlamaları kaldırdık. 2013’te yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranını 2023’e kadar artıracağız. Yüzde 14,76’ya çıkardık. Bugün herhangi bir sendikaya üye 2 milyon 421 bin 940 personelimiz ve işçi arkadaşımız var. Sivil toplum ve sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırdık. Noterlik sürecini kaldırarak e-Devlet Sistemine geçtik, bu da sendika üyeliğinde büyük zorluk teşkil etmektedir. Üçlü Danışma Kurulu’nu 5 yıl aradan sonra en son iki gün önce topladık, çalışma hayatımıza dair çok önemli konular gündeme geldi ve toplantı sonucunda alt komitelerde çalışmaların planlanıp devam ettirilmesine karar verdik. Politikalarımızı oluştururken iş hayatımızın tüm aktörlerinin yanı sıra Hak-İş’in görüşlerinden de azami ölçüde yararlandık ve yararlanmaya devam edeceğiz. Bu birlik ve beraberliğimiz önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam edecektir. “Özellikle son yıllarda hem ulusal hem de küresel olarak yaşadığımız olay ve sıkıntıların yol açtığı ekonomik manipülasyonlar ve finansal krizler dikkate alındığında paydaşlarımızın varlığı daha da değerli hale geliyor.”
Türk ekonomisinin kolay çökecek kırılgan bir ekonomi olmadığının altını çizen Işıkhan, “Ülkemiz, onlarca sıkıntı yaşadığımız, onlarca iç ve dış baskına maruz kaldığımız yıllarda bile rekor büyüme oranlarıyla yılları kapattı. Hiçbir zorluk bizi yolumuzdan alıkoyamaz, bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Türkiye, yaptığı büyük yatırımlarla, ihracatta kaydettiğimiz ilerlemeyle ve istikrarlı büyümesiyle artık kendisine daha büyük ve uzun vadeli hedefler koymuştur. Değerli konfederasyon ve sendikalarımızın desteğiyle ulaştığımız bugünlere, gelecek hedeflerimiz açısından sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Ülkemize ve çalışma hayatımıza sağladığınız katma değerin artarak devam edeceğine olan inancım tamdır. Bakanlık olarak, Sağduyu ve istişare ile yapacağımız tüm çalışmalara hazır olduğumuzu, kapımızın sizlere her zaman açık olduğunu özellikle belirtmek isterim.Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla el ele vererek bundan kimsenin şüphesi olmasın, sendikalar, konfederasyonlar, personel ve patronlar olarak Türkiye’yi her şekilde koruyacağız. İş hayatında bunu dünya standartlarının üzerine çıkaracağız, Türk Yüzyılını iş hayatında hep birlikte inşa edeceğiz. Bildiğiniz gibi artık iş hayatında önemli bir şifremiz var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu yüzyılı emeğin, üretimin, alın terinin yüzyılı haline getireceğimizi söylüyoruz. Bunun için desteğinize, gücünüze ve inancınıza ihtiyacımız var. Bu anlamda Konfederasyonun 48’inci yıl dönümüne özel olarak bugün gerçekleştirilecek ‘Cumhuriyet’in 100’üncü Yılı Türkiye Çalışma Hayatı Sempozyumu’nun çalışma hayatına faydalı sonuçlar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.